CANTO

Canto Clasic

Secțiunea Canto Clasic a celei de a III-a ediții a Concursului de Interpretare „Lauri” aduce o nouă clasificare a categoriilor de vârstă, dar și un juriu format din artiști profesioniști, cântăreți de operă care a colaborat pe parcursul carierei lor cu cele mai importante teatre lirice din țară, dar și din străinătate.

Astfel, participanții secțiunii Canto Clasic, cu vârste cuprinse între 15-18 ani (clasele IX-XII) vor interpreta în cadrul concursului o lucrare din repertoriul românesc (arie sau lied) și o arie aparținând perioadei stilistice preclasice, clasice sau romantice. 

Participanții cu vârste peste 18 ani (studenți și absolvenți) vor interpreta în cadrul concursului un lied (creație românească sau universală, făcând parte din orice perioadă stilistică) și două arii aparținând a două perioade stilistice diferite.

Partiturile vor fi puse la dispoziție juriului odată cu înscrierea în Concurs, prin intermediul unui e-mail la adresa blnica@yahoo.com, iar repertoriul va fi interpretat din memorie, în tonalitatea și limba originală. Vezi Regulamentul General al Concursului.

Soprana Diana Țugui

Președintele secțiunii CANTO

Soprana Diana Țugui a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din București și Universitatea de Muzică din București, secția Canto clasic, și a obținut diferite premii la prestigioase concursuri, precum premiul I la Concursul Internațional „Elena Teodorini”, Premiul I la Concursul Internațional „Vox Artis”, Marele Premiu al Concursului Național de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea, Premiul I la Concursul Național de Interpretare „Marțian Negrea”.
În prezent este solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar repertoriul său impresionant conține roluri precum Konstanze (Die Entführung), Pamina (Die Zauberflöte), Susanna (Le Nozze di Figaro), Liu (Turandot), Mimi și Musetta (La Bohème), Lisette (La Rondine), Micaela (Carmen), Violetta Valery (La Traviata), Gilda (Rigoletto), Nanetta (Falstaff), Oscar (Un Ballo in Maschera), Lucia (Lucia di Lammermoor), Rosina (Il Barbiere di Siviglia), Valencienne (Die lüstige Witwe), diverse lucrări vocal-simfonice, dintre care amintim Requiem KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart, Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach și Petite messe solenelle de Gioacchino Rossini.
Pe parcursul carierei sale a realizat numeroase turnee în Germania, Suedia, Franța, Spania, Italia, Elveția, Bulgaria.

Mezzosoprana Iulia Merca

Membru al Juriului

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, mezzosoprana Iulia Merca este, începând din anuol 2009, solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. În cei 17 ani de activitate alături de ansamblul Operei, a debutat în peste 20 de titluri realizate în premieră, în pregătirea cărora s-a bucurat de îndrumarea reputatului artist liric și pedagog Niculina Mirea. Activitatea sa artistică cuprinde concerte camerale de muzică și poezie, spectacole musical, teatru și operă în care a interpretat roluri precum Carmen (opera omonimă de Georges Bizet, Rosina (Bărbierul din Sevilla de Rossini), Angelina (La Cenerentola de Gaetano Donizetti), Eliza Doolitle (My fair lady) sau Dorabella (Cosi fan tutte de Wolfgang Amadeus Mozart). În timpul studiilor, a participat la diverse cursuri de măiestrie în țară și în străinătate și a câștigat premii la concursuri de specialitate, printre care Premiul I la Concursul Wolfgang Amadeus Mozart (Cluj, 2001), Premiul I la Festivalul Liedului Românesc (Brașov, 2003), Marele Premiu la Concrsul Internațional de Canto Haricleea Darclee (Brăila, 2003).  Anul 2010 o aduce pe scena operei newyorkeze, pentru rolul titular în premiera mondială a operei “Il caso Mortara” de Francisco Ciluffo, spectacole ce îi aduc recunoaşterea internaţională şi aprecierile deosebite din massmedia, precum “beautifully graceful and utterly astounding Romanian mezzo-soprano Iulia Merca” sau “a timbre like dark molasses” (NY Times).

 

Bas-baritonul Cristian Hodrea 

Membru al juriului

Cristian Dan Hodrea a absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, licență și masterat, iar în prezent este doctorand în cadrul Școlii Doctorale „Sigismund Toduță”, teza sa având ca titlu „Basul buffo – caracter reprezentativ al Belcanto-ului italian”. În perioada anilor 2000-2011 a profesat ca Artist liric al Filarmonicii de Stat „Transilvania” (Cluj-Napoca), iar în prezent este solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Activitatea sa pedagogică a început în anul 2014, ca asistend universitar doctorand al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, extenția Piatra-Neamț, acesta devenind în luna octombrie a anului 2017 cadru didactiv asociat al Acamidiei de Muzică, Cluj-Napoca. De-a lungul carierei sale, a abordat titluri precum „Don Giovanni” (Leporello), „Flautul fermecat” (Papageno), „Le Nozze di Figaro” (Contele Almaviva), „Il Matrimonio Segreto” (Contele Robinson), „Bărbierul din Sevilla” (Don Bartolo), „La Cenerentola” (Don Magnifico, Alindoro), „L’Elisir d’Amore” (Dulcamara), „Don Pasquale”, „I Puritani” (Sir Giorgio), „Un Ballo in Maschera” (Samuel), „Turandot” (Ping), „Boema” (Schaunard), „Werther” (Albert), dar și titluri ale repertoriului vocal-simfonic, cele mai importante fiind „Messiah” (Haendel), „Matthäus-Passion și „Johannes-Passion” (Bach), „Requiem” (Mozart), Simfonia a IX-a (Beethoven), „Oratoriul de Paşte (Paul Constantinescu)

Canto Divertisment

Subsecțiunea Canto Muzică Ușoară se adresează atât profesioniștilor (elevi/ studenți/ absolvenți ai instituțiilor de învățământ de specialitate – licee/ universități de coregrafie), cât și amatorilor (care frecventează cluburi/ studiouri particulare), prin intermediul participării directe (nemijlocite) sau indirecte (prin intermediul unei înregistrări video, conform regulamentului general al Concursului), conform categoriilor de vârstă enunțate în Regulamentul General al Concursului

Participanții vor interpreta două piese de caracter diferit, de dificultate corespunzătoare anului de studiu în care acesta se află, conform următoarelor categorii de vârstă: Baby – 3-6 ani, Kids – 7-10 ani, Junior – 11-14 ani, Senior -15-18 ani și ACADEMICA+ – de la 19 ani (studenți și absolvenți).

Negativele vor fi puse la dispoziția organizatorilor odată cu înscrierea în Concurs, prin intermediul unui e-mail la adresa blnica@yahoo.com.

Andrei Țara

Membru al juriului

Andrei Țara este absolvent al Academiei de Muzică ,,Gheorge Dima”, Cluj Napoca licență și masterat , sub îndrumarea regretatului artist liric și profesor universitar Gheorghe Roșu. Andrei Țara este șeful catedrei de canto in cadrul Colegiului de Muzică ,,Sigismund Toduță” Cluj Napoca. În perioada 1998-2002 a colaborat ca și solist vocal cu Teatrul Național Cluj Napoca în spectacolul ,,Visul unei nopți de vară ” sub regia lui Victor Ioan Frunză. A participat în calitate de solist la numeroase concerte în țară și străinatate cu lucrările vocal-simfonice ,, Carmina Burana” de Carl Orff, Requiem de W. A. Mozart, ,,Missa în si minor”, ,,Johannes Passion” , ,,Magnificat” de J. S. Bach, ,,Stabat mater” de G.B. Pegolesi etc. Activitatea didactică de peste 17 ani este încununată de succesele elevilor pe plan local, național și internațional, activitate recunoscută prin acordarea in ultimii cinci ani a distincției de ,,Excelență în educație” pentru pregătirea elevilor olimpici naționali. Profesorul Andrei Țara este colaborator al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” susținând activitatea de mentorat pentru studenții Catedrei de Canto.